Kako da razlikujem Present Simple Tense i Present Countinuous Tense?

 

Vrlo često učenici nisu sigurni kako da koriste ova dva vremena u engleskom jeziku. I jedno i drugo se na srpski jezik prevode kao sadašnje vreme, pa odatle nastaje čitava zbrka. Osnovna razlika je u tome što Present Continuous Tense govori o radnji koja se odigrava u trenutku govora, dok radnja izražena u Present Simple Tense može da govori o radnji ili stanju koji se dešavaju u sadašnjosti, ali ne nužno u trenutku govora.  Na primer pokušajte da prevedete sledeće rečenice:

I go to school.

I am going to school.

Obe rečenice mogu da se prevedu kao Idem u školu. Pa u čemu je onda razlika? Razlika je sledeća: I am going to school znači da imas torbu na leđima i krećeš se u pravcu škole. To je ono što se desava u trenutku dok izgovaras I am going to school. Ideš prema školi i govoriš o tome.

boy-going-to-school

I go to school možeš da kažeš i dok se sunčaš na plaži pored mora u sred jula! Upoznao si nove prijatelje na moru i onite pitaju šta radiš i čime se baviš. Tvoj odgovor je I go to school jer se radi o sadašnjosti, iako škola nije u tom momentu nigde na vidiku.

Da zaključimo, Present Simple Tense i Present Continous Tense govore o sadašnjosti. Najlakše ćeš ih razlikovati tako što ćeš razmišljati o tome da li je ta radnja aktuelna u trenutku dok o njoj govoriš ili ne.

3 odgovora na “Kako da razlikujem Present Simple Tense i Present Countinuous Tense?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s